Guľáš Partia SET
Kód: 223/KHA 223/HNE Zvoľte variant



Podrobný popis
Guľáš je hustá polievka alebo dusené jedlo pôvodom z Maďarska, ktoré sa rozšírilo a je populárne najmä v strednej Európe. Jeho základom je mäso (najčastejšie hovädzie, ale môže byť aj bravčové, jahňacie alebo zverina) a cibuľa, ochutené veľkým množstvom papriky a ďalšími koreninami.
Základné charakteristiky guľášu:
- Mäso: Obvykle sa používa hovädzie mäso s vyšším obsahom kolagénu, ako napríklad hovädzia kližka, ktoré sa dlhým dusením stáva mäkkým a šťavnatým.
- Cibuľa: Používa sa vo veľkom množstve a tvorí základ chuti a hustoty.
- Paprika: Je kľúčovou ingredienciou, ktorá dodáva guľášu charakteristickú chuť a červenú farbu. Používa sa sladká, štipľavá aj údená paprika.
- Ďalšie koreniny: Často sa pridáva rasca, majorán, cesnak, bobkový list a čierne korenie.
- Zelenina: Okrem cibule sa zvyčajne pridávajú zemiaky a mrkva. Niekedy sa pridáva aj paprika (zelená, červená alebo žltá) a paradajky alebo paradajkový pretlak.
- Konzistencia: Tradičný maďarský guľáš má konzistenciu medzi polievkou a duseným jedlom, s dostatočným množstvom šťavy.
História a pôvod:
História guľášu siaha až do 9. storočia k maďarským pastierom (gulyás - maďarsky pastier hovädzieho dobytka). Títo pastieri si varili jednoduché dusené jedlá z mäsa dobytka, cibule a vody v kotlíkoch nad ohňom. Paprika sa stala súčasťou receptu až neskôr, pravdepodobne v 18. storočí.
Postupom času sa guľáš stal obľúbeným jedlom v celom Uhorsku a neskôr sa rozšíril aj do okolitých krajín. V každej krajine a regióne vznikli rôzne variácie receptu.
Regionálne rozdiely:
- Maďarsko: V Maďarsku sa tradičný guľáš považuje skôr za polievku s kúskami mäsa a zeleniny. Existujú rôzne druhy, napríklad pörkölt (hustejší dusený pokrm s menším množstvom šťavy) a paprikás (podobný pörköltu, ale s pridaním smotany).
- Slovensko a Česko: U nás sa guľáš zvyčajne pripravuje ako hustejšie dusené jedlo z hovädzieho alebo bravčového mäsa a podáva sa s knedľou alebo chlebom. Existujú rôzne regionálne variácie, napríklad segedínsky guľáš (s kyslou kapustou a smotanou).
- Ďalšie krajiny: Podobné jedlá existujú aj v iných krajinách strednej a východnej Európy, často s lokálnymi odlišnosťami v pridaných surovinách a koreninách.
V skratke, guľáš je chutné a sýte jedlo s bohatou históriou a mnohými regionálnymi variáciami, ktorého základom je mäso, cibuľa a paprika.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.